در حقیقت سالک یک ضایعهی پوستی و زیرپوستی (زیر جلدی) عفونی از نوع گرانولوماتوز (برآمدگی و سفت و دانه دانه شدن نسج در اثر عفونت) است که باعث بروز زائدههای نوکتیز روی پوست میشود که این زائدهها بعدا تبدیل به زخم (از نوع خشک یا مرطوب) میشوند.
عوامل ایجاد کنندهی سالک، انگلهای لیشمانیا ماژور (L. major) و لیشمانیا تروپیکا (L. tropica) هستند که بیشتر در مناطق هند، اطراف پاکستان، نواحی مدیترانهای، کشورهای شوروی سابق، افغانستان، آفریقا، سودان و منطقی از این دست یافت میشوند. این بیماری عموما در کودکان و جوانان ایجاد میشود. اصلیترین میزبان این انگلها انسان و عامل ناقل آنها نوعی پشهی خاکی است (نوع P.papatasi در شبهقاره هند و نوع P.sargenti در سایر مناطق).
انگل لیشمانیا ماژور (L. major) موجب بروز زخمهای مرطوب (به نام سالک شهری) میشود. این نوع از سالک بیشتر در مناطق بومی خاورمیانه، سودان، اتیوپی، نیجریه و آفریقا وجود دارد. مخزن این انگل، جوندگان وحشی هستند که در نقبهای این مناطق زندگی میکنند. ناقلان این انگلها نیز پشههای B.caucasicus و P.papatosi (دو نوع پشهی خاکی) هستند که از این جوندگان آلوده به انگل، تغذیه میکنند و سپس این انگل را به انسانها منتقل میکنند.
دورهی کمون بیماری سالک خشک، بین ۲ تا ۶ ماه است. در ابتدا یک جوش کوچک روی صورت پیدا میشود و این جوش به تدریج بزرگ شده و تبدیل به ضایعهی پوستیِ زخمی میشود. زخم این ضایعه پوستی، در مرکز آن است و این ضایعه به صورت مدور است و مرز مشخصی دارد و در اطراف این ضایعه پوستی، مرز گوشتی زبری وجود دارد و از آن ماده عفونی ترشح میشود. سالک خشک ممکن است به صورت یک زخم واحد یا تعداد زیادی زخم در نقاط باز بدن (که با لباس پوشیده نشدهاند) باشد. غدد لنفاوی معمولا بر اثر این بیماری ملتهب و بزرگ نمیشوند. این زخمها بین ۱ تا ۲ سال بعد بهبود مییابند اما جای آن مانند یک جای جوش بزرگ و بدون رنگدانه پوستی، روی پوست میماند. این انگلها به وفور در بدن شخص آلوده وجود دارند و میتوانند بر اثر تماس مستقیم (به معنای تماس خون یا مایعات یا مخاط شخص آلوده با خون یا مخاط بدن شخص پذیرنده) با شخص آلوده به سایر افراد منتقل شوند. حتی در مواردی ممکن است، این انگل با تماس پوستی به شخص دیگر منتقل شود که البته این حالت در صورتی رخ میدهد که پوست شخص پذیرنده زخمی باشد.
انگل لیشمانیا تروپیکا (L.tropica) موجب بروز زخمهای مرطوب (به نام سالک روستایی) میشود. دوره کمون این بیماری بین ۲ تا ۶ هفته است. زخمهای این نوع سالک متعدد هستند و بیشتر در پاها ایجاد میشوند. در ابتدا جوشهایی روی پوست پیدا میشوند که خارش دارند و این جوشها ظرف دو هفته تبدیل به زخم میشوند. این بیماری اغلب موجب التهاب عروق لنفاوی میشود. بهبود کامل زخمها در حدود ۲ تا ۶ ماه طول میکشد. به طور کلی در این بیماری تعداد انگلها در بدن بیمار کم است.