آبله مرغان، عفونتی است که باعث راشهای پوستی تاول مانند، همراه با خارش میشود. این عفونت بسیار مسری است و به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل میشود. آبله مرغان ناشی از ویروس واریسلا زوستر (VZV) است، که پس از تماس با فرد آلوده از طریق دهان و بینی وارد بدن فرد میشود. در بعضی از مواقع با فعال شدن مجدد آبله مرغان بیماری زونا به وجود می آید.
فرد مبتلا به آبله مرغان میتواند از یک روز قبل از ظاهر شدن راشهای پوستی تا زمانی که همه تاولهای آبله، پوسته پوسته شوند، بیماری آبله مرغانرا به شخص دیگری منتقل سازد. اگر فرد یک بار به ابله مرغان مبتلا گردد، مصونیت او تقریباً مادام العمر خواهد بود، به این معنی که یک فرد معمولاً برای بار دوم به آبله مرغان مبتلا نمیشود، البته به استثنای کودکی که در سن بسیار پایین به این ویروس آلوده شده باشد. زیرا آبله مرغان در کودکان خردسال معمولاً خفیف است و ممکن است سیستم ایمنی بدن آنها پادتن کافی در برابر این بیماری تولید نسازد. بنابراین، این کودکان ممکن است دوباره در طول زندگی به آبله مرغان مبتلا شوند.
به طور معمول، پس از ابتلاء یک فرد به آبله مرغان، ویروس آن در سیستم عصبی بدن تا آخر عمر، به صورت غیر فعال به حیات خود ادامه میدهد. اما در هر زمان که سیستم ایمنی بدن توسط استرس و بیماری (مانند سرطان یا عفونت HIV) و یا با داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی بدن، ضعیف شود، این ویروس ممکن است دوباره فعال گردد. شایعترین دلیل برای فعال شدن مجدد این ویروس، افزایش سن و پیری است. فعال شدن مجدد ویروس باعث بروز یک بیماری به نام زونا میشود. در این بیماری، راشهای پوستی تاول مانند و دردناکی در پوست ایجاد میشود. به طور معمول این راشها بر روی صورت و قفسه سینه بروز میکند، یعنی در همان مناطقی که یک یا دو عصب حسی عبور میکند.
نشانههای تشخیص آبله مرغان آسان است. تاولهای روی پوست، کروی شکل بوده و عرض آنها در حدود ۵ میلی متر تا ۱۰ میلی متر (حدودا" اندازه یک مداد پاک کن) است. این تاولها دارای یک پایه قرمزرنگ هستند. گاهی اوقات، به "قطره شبنم بر گلبرگ گل سرخ" تشبیه میشوند. آنها در مراحل مختلف، در طی چند روز بعد ظاهر شده و در نهایت پوسته پوسته میشوند. این تاولها ممکن است در هر نقطه از پوست بدن، حتی در داخل دهان، گلو یا مهبل بروز کنند. بعضی از بیماران تنها ۵۰ تاول (یا کمتر) دارند. اما در بعضی دیگر ممکن است تعداد این تاولها بیشمار باشد.