انواع لکه سفید، سفیدی و خطوط روی ناخن
لئوکونیچا پارتیالیس
در این نوع بخشهایی از صفحهی ناخن سفید میشود که معمولا به صورت نقطه هستند. این نوع از لکههای سفید روی ناخن شکلهای متفاوتی دارد.
لئوکونیچا توتالیس
در این حالت تمام ناخن به رنگ سفید تبدیل میشود که نشانه ی کمبود آلبومین است. دلیل آن ممکن است نقص عملکرد کلیه، بیماری حاد کبد و دشواری در جذب پروتئین غذا باشد. مشکل ارثی و تاثیر ناخواستهی سولفانامید و دستهای از داروها باعث این بیماری میشوند.
لئوکونیچا استراتا یا خطوط می
به صورت خطوط سفید موازی با هلال ته ناخن ظاهر میشوند. خطوط می در اثر کم کاری کبد، عامل شیمی درمانی و آسیب به ماتریکس ناخن بوجود میآیند. مواردی مانند مسمومیت حاد آرسنیک، کمبود ویتامین، تغذیه ناکافی، تیفوئید، لنفوم هوچکین، از کار افتادن کلیه و سکتهی قلبی در ارتباط با این نوع از لئوکونیچا هستند. در بیشتر موارد ابتلا دلیل خاصی وجود ندارد و این خطوط خود به خود خوب میشوند.
لئوکونیچا واقعی
این بیماری به دو دستهی ارثی و اکتسابی تقسیم میشود. لکه های سفید روی ناخن اکتسابی نیز براساس محل ایجاد شده در ناخن به دو دسته تقسیم میشود: سطحی، پیشرفته و یا مبهم. لئوکونیچای واقعی براساس موقعیت لکههای سفید بر روی ناخن تقسیم بندی میشوند. این دستهها شامل: لئوکونیچای پانک تاتا یا نقطههای سفید، لئوکونیچای عرضی یا خطوط سفید روی ناخن، لئوکونیچا پارتیالیس یا سفیدیهای جزئی ناخن و لئوکونیچا توتالیس یا سفیدی کامل ناخن.
لئوکونیچا پانکتاتا
رایجترین نوع لکه های سفید روی ناخن است که به صورت لکههای جزئی سفید رنگ بر روی ناخن اکثر افراد بوجود میآید. جویدن ناخنها یکی از دلایل شایع آن در بچههای کوچک است. عموما علت اصلی آن آسیب به ماتریکس ناخن میباشد. در چنین حالتی، لکهها پس از دوماه کاملا ناپدید میشوند. این مدت زمان مورد نیاز برای رشد دوبارهی یک ناخن کامل است.
لئوکونیچا ارثی و اکتسابی
لکه سفید روی ناخن ارثی نوعی اختلال مغلوب آتوزومی است که گاهی به صورت خودجوش و گاهی در اثر شرایط دارویی بوجود میآید. لکه های سفید روی ناخن ارثی با بیماری موی مجعد، کیست روی پوستی و سنگ کلیه، افزایش غیرعادی ضخامت پوست، ندول دوپویترن پشتی، کم کاری غدد پاراتیروئید، قاشقی شدن ناخن و سندرم کاردیوکوتانئوس مرتبط است. لکه سفید روی ناخن اکتسابی در اثر اختلال ماتریکس ناخن مانند شرایط بدنی، جراحت و مسمومیت بوجود میآید.